Mayasız (ve glutensiz + vegan) versiyonunu yaptığım sokak simidi, en çok yapılan ve beğenilen tariflerimden biri olmuştu. Artık onu da bir tık ileriye yani ekşi mayalı hale getirmenin zamanı gelmişti ve dün üçüncü kez yaptım. Her şey netleşti ve işte tüm ayrıntılarıyla tarifi 😊

Ekşi Maya Hazırlık (aktive etme)
- 50 g sorgum ekşi maya
- 25 gr sorgum unu
- 25 gr ılık, içme suyu

Toplam 100 gr mayam olacak, zaten ihtiyacım bu kadar.
Buzdolabındaki mayamdan cam kaseye alıp, ılık su ve unu ekledim ve karıştırdım. Üzerini pamuklu bir bezle örtüp oda sıcaklığında 3-4 saat mayalanmaya bıraktım. Ana mayamı buzdolabına geri koymadan önce, un ve su ile besledim.
3 ila 5 saat sonra, yüzeyde kapitone bir doku ve altında gözle görülür şekilde kabarcıklar oluştu. İlk hacmine göre %30 yükseldi ve kullanmaya hazır hale geldiğini böylece anladım.
Şimdi sokak simitlerimizi yapmaya başlayabiliriz.
Malzemeler:
- 250 gr ekmeklik un karışımı1
- 8 gr tuz
- 4 g (1/2 çay kaşığı) KOTT (karnıyarık otu tohumu tozu)
- 100 gr sorgum ekşi maya
- 160 gr su
- 30 gr (2 yemek kaşığı) aquafaba2
- 10 gr (1 yemek kaşığı) elma sirkesi
- ½ su bardağı simitlik susam
- 1 yemek kaşığı hurma püresi + ½ su bardağı su karışımı
Yapılışı:

- Büyükçe bir kapta ekşi maya, su, sirle ve aquafabayı karıştırıp, önceden karıştırdığım kuru malzemeleri (un, kott ve tuz) ilave ettim. Önce spatula ile karıştırdım, sonra elimle yoğurdum ve nemli bir ortamda güzelce mayalanması için silikon kapakla kapatıp, soğuk yani yavaş mayalanma için buzdolabına koydum.
- Ertesi gün buzdolabından çıkarıp, 1-2 saat oda ısısına gelmesini bekledim. Kapağını açtığımda hacminin 1,5 katına çıkmıştı ve bol kabarcıklar oluşmuştu.
- Hamuru tezgaha alıp, 8 parçaya böldüm. Her bir parça yaklaşık 70 g oldu.
- Tezgahı unlayarak, her parçayı parmak kalınlığında olacak şekilde fitil yaptım. Sonra iki fitili yanyana getirip, spiral şeklinde iç içe kıvırdım ve uçlarını elimle ıslatarak birleştirdim. Böylece istediğim simit şeklini vermis oldum.
- Tüm parçaları bu şekilde yaptıktan sonra, simidin sığabileceği başka bir kaba yarım bardak su ve 1 yemek kaşığı hurma püresini karıştırdım. Bir başka kaba ise susamı döktüm.
- Hazırladığım simit halkalarını önce hurmalı suya, sonra susama bulayıp, fırın tepsisine yerleştirdim.
- Bunları yaptığımda akşam 21 civarıydı. Ertesi sabah pişireceğim için tepsi içinde tekrar bozdolabına koydum.
- Ertesi sabah buzdolabından çıkarıp, önce oda sıcaklığıma gelmesini bekledim. (yaklaşık 1 saat)
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35 dakika pişirdim.
- Fırından çıkardıktan yarım saat yenilmeye hazır oluyor. Tadını çok sevdiğimiz şeyleri böyle gönül rahatlığıyla yemek gibizi yok.



Tarifimin glütensiz beslenenlere ve çölyak hastalarına şifa olmasını dilerim.
1 Ekmeklik Un Karışımı:
400 gr karabuğday unu
300 gr sorgum unu
200 gr Karacadağ pirinç unu
200 gr tapyoka nişastası
35 gr KOTT (karnıyarık otu tohumu tozu)
80 gr DKT (dut kurusu tozu)
Tüm malzemeyi genişçe bir kapta, bir çırpıcı yardımıyla iyice karıştırıyorum ve kavanoza koyuyorum. 1,2 kg civarı çıkıyor
Karışıma %15 civarında eklediğim tapyoka nişastası, çok yoğun olan glütensiz unların yoğunluğunu azaltma, ekmeği daha çiğnenebilir hale getirmek için. Ayrıca ekmekte güzel bir kabuk oluşmasını sağlıyor. Yine de kullanmak istemezseniz, yerine badem, fındık, ay çekirdeği unu gibi kuruyemiş unlarından koyabilirsiniz. Bu unlar da ekmeğinizi hem lezzetli hale getirecek hem de protein değerini arttıracaktır.
2 Aquafaba: Haşlanmış nohutun suyudur. Nohutu haşladıktan sonra, suyunu süzün, bir kavanoza alıp bir gün buzdolabında bekletin. Ertesi gün yumurta akı gibi jel kıvamına geldiğini göreceksiniz. Vegan tariflerde yumurta akı yerine kullanabilirsiniz.
Ellerinize sağlık, süper bi tarif. Aquafaba yerine yumurta akı kullanılabilirmi?
Sevgiler
BeğenBeğen
Teşekkür ederim, tabii kullanabilirsiniz.
BeğenBeğen