Öne çıkan

Tahin Sütü

Selamlar ☀️
2021’in en çok konuşulan, yılın buluşu dediğiniz, yapması çok kolay ve hesaplı bir bitkisel süt olan “Tahin Sütü” tarifimi nihayet burada da paylaşabiliyorum.


Badem sütüm olmadığı zaman kullanıyordum uzun zamandır, bir gün hikayemde paylaştım ve çok hoşunuza gitti 😊 İçinizden çok tatlı bir takipçim “Dilek Hanım bunu mutlaka post yapın” demişti, iyi ki söylemiş 😊

Yöntem çok pratik ve çok hesaplı 😊 Ne önceden ıslatmaya, ne de süzmeye ihtiyaç var.

Evde tahin varsa, bir kaç dk içinde hazır 😊

İhtiyacımız olan 1 yemek kaşığı tahin ve 1 su bardağı içme suyu. Daha yoğun olmasını isterseniz, tahini 2 yemek kaşığı yapabilirsiniz. Hayvansal sütte olan laktozun tatlımsılığını isterseniz de blender da karıştırırken damak zevkinize göre hurma, pekmez ya da bal ekleyebilirsiniz. Tüm malzemeyi blender da karıştırıp, afiyetle tüketiyoruz. Ben 1 lt süt yapmak için, 1 adet kuru hurma ekliyorum, çok güzel oluyor tadı.

Ayrıca bu işlemi tüm ezmelerinizle yapabilirsiniz, fıstık, fındık, kaju vs. Suyla homojen bir şekilde karıştırdıktan sonra, nefis bir bitkisel süte dönüşüyorlar.

Tahin sütü yapılış videosunu izlemek için buraya tıklayın

Glutensiz Ekşi Mayalı Vegan Tost Ekmeği

Güzel bir tost ekmeğinin içi havadar, kolay çiğnenebilir olması çok önemli. Glutensiz unlar yoğun olduğu için bugüne kadar özellikle tost ekmeği denememiştim. Taa ki, ekşi maya ile, hidrasyonu arttırarak istediğim dokuyu nasıl elde edebileceğimi keşfedene kadar 😊

Ekşi Maya Hazırlık (aktive etme)

  • 100 g karabuğday ekşi maya 
  • 50 g karabuğday unu 
  • 70 g ılık içme suyu 

Toplam 220 g mayam olacak, zaten ihtiyacım bu kadar.

Buzdolabındaki mayamdan cam kaseye alıp, ılık su ve unu ekledim ve karıştırdım. Üzerini pamuklu bir bezle örtüp oda sıcaklığında 3-4 saat mayalanmaya bıraktım. (Ana mayamı buzdolabına geri koymadan önce, içinden aldığım toplam miktar kadar un ve su ile besledim).

3 ila 5 saat sonra, yüzeyde kapitone bir doku ve altında gözle görülür şekilde kabarcıklar oluştu. İlk hacmine göre %30 yükseldi ve kullanmaya hazır hale geldiğini böylece anladım. 

Şimdi ekmek yapmaya başlayabiliriz.

Malzemeler:

  • 220 g karabuğday ekşi maya
  • 400 g tahin sütü ya da su
  • 40 g (3-4 yemek kaşığı) aquafaba
  • 15 g (1 yemek kaşığı) elma sirkesi
  • 400 g ekmeklik un karışımı1
  • 10 g tuz

Yapılışı:

  • Büyükçe bir kapta ekşi maya, su, sirke ve aquafabayı karıştırıp, un ve tuzu ilave ettim. Önce spatula ile karıştırdım, sonra elimle yoğurdum. Oldukça cıvık bir hamur elde ettim. Soğuk fermantasyon yapacağım için daha sert hale geleceğini biliyorum. Nemli bir ortamda güzelce mayalanması için silikon kapakla kapatıp, soğuk yani yavaş mayalanma için buzdolabına koydum. 

Ertesi gün buzdolabından çıkarıp, 1-2 saat oda ısısına gelmesini bekledim. Kapağını açtığımda hacminin 1,5 katına çıkmıştı ve bol kabarcıklar oluşmuştu. 

Kalıbımı yağlayıp, hamuru direkt içine koydum. Üzerine susam serptim ve fırçayı ıslatarak susamların hamura yerleşmesi için hafifçe fırçayla bastırdım. 

  • Tekrar hem şişerek kalıbın şeklini alması ve kabarması için oda sıcaklığında 1 saat daha beklettim. 
  • 180 dereceye önceden ısıttığım fanlı fırında ilk 30 dakika kapaklı, sonrası kapaksız, toplam 70 dakika pişirdim. Kapak kullanmamın sebebi, kabuğun sert olmasını engellemek için. Tost ekmeği kabuğunun kolay kesilebilir yumuşak olması önemli.

En güzel sonuç için, ekmeği akşam pişirip, ertesi gün dilimlemek en doğrusu. Glutensiz ekmekleri dilimlerken içinde nemlilik görebilirsiniz ama tam da bu yüzden kızartınca daha güzel oluyor. Aynı durum düşük glutenli unlarda da (siyez, karakılçık vs.) gözlemlenir. Buzdolabında dilimlenmiş olarak beklettiğinizde nemin kalmadığını göreceksiniz.

Tarifimin glütensiz beslenenlere ve çölyak hastalarına şifa olmasını dilerim. 

Ekmeklik Un Karışımı: 

400 gr karabuğday unu

300 gr sorgum unu

200 gr Karacadağ pirinç unu

200 gr tapyoka nişastası

35 gr KOTT (karnıyarık otu tohumu tozu)

80 gr DKT (dut kurusu tozu)

Tüm malzemeyi genişçe bir kapta, bir çırpıcı yardımıyla iyice karıştırıyorum ve kavanoza koyuyorum. 1,2 kg civarı çıkıyor Karışıma %15 civarında eklediğim tapyoka nişastası, çok yoğun olan glütensiz unların yoğunluğunu azaltma, ekmeği daha çiğnenebilir hale getirmek için. Ayrıca ekmekte güzel bir kabuk oluşmasını sağlıyor. Yine de kullanmak istemezseniz, yerine badem, fındık, ay çekirdeği unu gibi kuruyemiş unlarından koyabilirsiniz. Bu unlar da ekmeğinizi hem lezzetli hale getirecek hem de protein değerini arttıracaktır.

Glutensiz Ekşi Mayalı Vegan Sokak Simidi

Mayasız (ve glutensiz + vegan) versiyonunu yaptığım sokak simidi, en çok yapılan ve beğenilen tariflerimden biri olmuştu. Artık onu da bir tık ileriye yani ekşi mayalı hale getirmenin zamanı gelmişti ve dün üçüncü kez yaptım. Her şey netleşti ve işte tüm ayrıntılarıyla tarifi  😊

Ekşi Maya Hazırlık (aktive etme)

  • 50 g sorgum ekşi maya 
  • 25 gr sorgum unu 
  • 25 gr ılık, içme suyu 

Toplam 100 gr mayam olacak, zaten ihtiyacım bu kadar.

Buzdolabındaki mayamdan cam kaseye alıp, ılık su ve unu ekledim ve karıştırdım. Üzerini pamuklu bir bezle örtüp oda sıcaklığında 3-4 saat mayalanmaya bıraktım. Ana mayamı buzdolabına geri koymadan önce, un ve su ile besledim.

3 ila 5 saat sonra, yüzeyde kapitone bir doku ve altında gözle görülür şekilde kabarcıklar oluştu. İlk hacmine göre %30 yükseldi ve kullanmaya hazır hale geldiğini böylece anladım. 

Şimdi sokak simitlerimizi yapmaya başlayabiliriz.

Malzemeler:

  • 250 gr ekmeklik un karışımı1
  • 8 gr tuz
  • 4 g (1/2 çay kaşığı) KOTT (karnıyarık otu tohumu tozu)
  • 100 gr sorgum ekşi maya
  • 160 gr su
  • 30 gr (2 yemek kaşığı) aquafaba2
  • 10 gr (1 yemek kaşığı) elma sirkesi
  • ½ su bardağı simitlik susam
  • 1 yemek kaşığı hurma püresi + ½ su bardağı su karışımı

Yapılışı:

  • Büyükçe bir kapta ekşi maya, su, sirle ve aquafabayı karıştırıp, önceden karıştırdığım kuru malzemeleri (un, kott ve tuz) ilave ettim. Önce spatula ile karıştırdım, sonra elimle yoğurdum ve nemli bir ortamda güzelce mayalanması için silikon kapakla kapatıp, soğuk yani yavaş mayalanma için buzdolabına koydum. 
  • Ertesi gün buzdolabından çıkarıp, 1-2 saat oda ısısına gelmesini bekledim. Kapağını açtığımda hacminin 1,5 katına çıkmıştı ve bol kabarcıklar oluşmuştu. 
  • Hamuru tezgaha alıp, 8 parçaya böldüm. Her bir parça yaklaşık 70 g oldu.
  • Tezgahı unlayarak, her parçayı parmak kalınlığında olacak şekilde fitil yaptım. Sonra iki fitili yanyana getirip, spiral şeklinde iç içe kıvırdım ve uçlarını elimle ıslatarak birleştirdim. Böylece istediğim simit şeklini vermis oldum. 
  • Tüm parçaları bu şekilde yaptıktan sonra, simidin sığabileceği başka bir kaba yarım bardak su ve 1 yemek kaşığı hurma püresini karıştırdım. Bir başka kaba ise susamı döktüm.
  • Hazırladığım simit halkalarını önce hurmalı suya, sonra susama bulayıp, fırın tepsisine yerleştirdim. 
  • Bunları yaptığımda akşam 21 civarıydı. Ertesi sabah pişireceğim için tepsi içinde tekrar bozdolabına koydum.
  • Ertesi sabah buzdolabından çıkarıp, önce oda sıcaklığıma gelmesini bekledim. (yaklaşık 1 saat) 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35 dakika pişirdim. 
  • Fırından çıkardıktan yarım saat yenilmeye hazır oluyor. Tadını çok sevdiğimiz şeyleri böyle gönül rahatlığıyla yemek gibizi yok. 

Tarifimin glütensiz beslenenlere ve çölyak hastalarına şifa olmasını dilerim. 

Ekmeklik Un Karışımı: 

400 gr karabuğday unu

300 gr sorgum unu

200 gr Karacadağ pirinç unu

200 gr tapyoka nişastası

35 gr KOTT (karnıyarık otu tohumu tozu)

80 gr DKT (dut kurusu tozu)

Tüm malzemeyi genişçe bir kapta, bir çırpıcı yardımıyla iyice karıştırıyorum ve kavanoza koyuyorum. 1,2 kg civarı çıkıyor 

Karışıma %15 civarında eklediğim tapyoka nişastası, çok yoğun olan glütensiz unların yoğunluğunu azaltma, ekmeği daha çiğnenebilir hale getirmek için. Ayrıca ekmekte güzel bir kabuk oluşmasını sağlıyor. Yine de kullanmak istemezseniz, yerine badem, fındık, ay çekirdeği unu gibi kuruyemiş unlarından koyabilirsiniz. Bu unlar da ekmeğinizi hem lezzetli hale getirecek hem de protein değerini arttıracaktır.

Aquafaba: Haşlanmış nohutun suyudur. Nohutu haşladıktan sonra, suyunu süzün, bir kavanoza alıp bir gün buzdolabında bekletin. Ertesi gün yumurta akı gibi jel kıvamına geldiğini göreceksiniz. Vegan tariflerde yumurta akı yerine kullanabilirsiniz.

Glutensiz Ekşi Mayalı Vegan Ramazan Pidesi

Yarın Ramazan ayının ilk günü, öncelikle herkese güzel, huzurlu bir Ramazan ayı dilerim.

Glutensiz unlarla kendi ekşi mayamı hazırlamayı öğrendiğim günden beri evde ekmek pişirmeye doyamıyorum. Doğru reçeteyi oluşturmak amacıyla yaptığım denemeler sayesinde, ailem, arkadaşlarım da glütensiz ekmek tüketmeye başladılar ve hallerinden çok memnunlar. Maya da içine girince çok lezzetli, tam bir ekmek oldu ve onların damak tadına da hitap etti.

Süreç biraz uzun sürüyor, sabırlı olmak önemli. Ancak sonuç mükemmel oluyor, bir tutkuya dönüşüyor. 

Pide ya da ekmek yapacağım zaman, mutlaka bir gün öncesinden planlıyorum. Çünkü hem mayamı aktif hale getirmek hem de ekmek hamurunu mayalamak için zamana ihtiyacımız var. Bu işlemi daha hızlı hale getirebiliriz (mesela ılık fırın içinde bekleterek) ama yavaş mayalanan ekmek daha lezzetli oluyor. 

Ekşi Maya Hazırlık (aktive etme)

100 gr esmer (Karacadağ) pirinç ekşi maya 

50 gr esmer (Karacadağ) pirinç unu 

50 gr ılık, içme suyu 

Toplam 200 gr mayam olacak, zaten ihtiyacım bu kadar.

Buzdolabındaki mayamdan cam kaseye alıp, ılık su ve unu ekledim ve karıştırdım. Üzerini pamuklu bir bezle örtüp oda sıcaklığında 3-4 saat mayalanmaya bıraktım. Ana mayamı buzdolabına geri koymadan önce, mutlaka un ve su ile besledim.

3 ila 5 saat sonra, yüzeyde kapitone bir doku ve altında gözle görülür şekilde kabarcıklar oluştu. İlk hacmine göre %30 yükseldi ve kullanmaya hazır hale geldiğini böylece anladım. 

Şimdi Ramazan pidemizi yapmaya başlayabiliriz.

Malzemeler:

300 gr ekmeklik un karışımı1

50 gr badem unu

8 gr tuz

200 gr esmer pirinç ekşi maya

340 gr su

40 gr (2 yemek kaşığı) aquafaba2 veya 1 yumurta akı

15 gr (1 yemek kaşığı) elma sirkesi

Yapılışı:

Büyükçe bir kapta kuru malzemeleri karıştırıp, önceden karıştırdığım sıvı malzemeleri ve ekşi mayamı ilave ettim. Önce spatula ile karıştırdım, sonra elimle yoğurdum ve nemli bir ortamda güzelce mayalanması için silikon kapakla kapatıp 1 gece buzdolabında beklettim. 

Sabah buzdolabından çıkarıp, 1-2 saat oda ısısına gelmesini bekledim. Kapağını açtığımda hacminin yaklaşık iki katına çıkmıştı ve bol kabarcıklar oluşmuştu. Pişirmek için 29 cm çapındaki yuvarlak döküm kalıbına alıp, kenarlarını düzelttim. Parmak uçlarımla kenarlarından 2 cm bırakarak bastırdım, ortada kalan kısma da aynı şekilde kareler yaptım. Derin bastırmak gerekiyor, aksi takdirde son tepsi mayalanmasından sonra bu izler kaybolabilir.

Üzerine kırmızı toz biberle renklendirdiğim sade yağ/zeytinyağı sürdüm, çörek otu ve susam serpiştirdim. Eğer yumurta kullandıysanız, sarısını burada kullanabilirsiniz.

Tepsi mayalanması için 1 saat beklettim ve önceden ısıtılmış 170 derece turbo fırında 45 dakika pişirdim. 

Ekmeklik Un Karışımı: 

400 gr karabuğday unu

300 gr bezelye unu

200 gr Karacadağ pirinç unu

200 gr tapyoka nişastası

35 gr KOTT (karnıyarık otu tohumu tozu)

80 gr DKT (dut kurusu tozu)

Tüm malzemeyi genişçe bir kapta, bir çırpıcı yardımıyla iyice karıştırıyorum ve kavanoza koyuyorum. 1,2 kg civarı çıkıyor ve bu karışımla 4 ekmek yapabiliyorum.

Karışıma %15 civarında eklediğim tapyoka nişastası, çok yoğun olan glütensiz unların yoğunluğunu azaltma, ekmeği daha çiğnenebilir hale getirmek için. Ayrıca ekmekte güzel bir kabuk oluşmasını sağlıyor. Yine de kullanmak istemezseniz, yerine badem, fındık, ay çekirdeği unu gibi kuruyemiş unlarından koyabilirsiniz. Bu unlar da ekmeğinizi hem lezzetli hale getirecek hem de protein değerini arttıracaktır.

Bezelye unu ise ekmeğimin protein değerini arttırmak amacıyla kullandığım un. Yerine başka bir bakliyat unu kullanabilir yahut hiç koymayıp diğer (karabuğday ve esmer pirinç) unlarıyla tamamlama yapabilirsiniz.

Aquafaba: Haşlanmış nohutun suyudur. Nohutu haşladıktan sonra, suyunu süzün, bir kavanoza alıp bir gün buzdolabında bekletin. Ertesi gün yumurta akı gibi jel kıvamına geldiğini göreceksiniz. Vegan tariflerde yumurta akı yerine kullanabilirsiniz.

Vegan Glutensiz Ramazan Pidesi 2

Selamlar 😊

Öncelikle herkese güzel, huzurlu bir Ramazan ayı dilerim 😊.

Oruç tutalım tutmayalım canımız elbet bir pide ister bu dönemde, o yüzden daha başlamadan bir deneme yaptım, güzel oldu. Ay içinde değişik unlarla birkaç deneme daha yaparım, daha iyi bir şey çıkarsa onuda paylaşırım 😊. Bu kez yapısı tam buğday ununa en yakın un olduğu pirinç ununu karabuğday unu ile karıştırarak yaptım. Tarifi de bugünden yazıyorum, yarına hazırlık yapmak isteyebilirsiniz. 😉.

Malzemeler:

⚡3/4 kap karabuğday unu (90 g)

⚡3/4 kap pirinç unu (90 g)

⚡2 silme yk tapyoka nişastası (20 g) Koymasanız da olur ama dokuyu çok güzelleştiriyor.

⚡1,5 yemek kaşığı karnıyarık otu (25 g)

⚡1 yemek kaşığı keten tohumu (10 g)

⚡1 yemek kaşığı agave şurubu ya da elma suyu konsantresi

⚡2 yemek kaşığı zeytinyağı (30 g)

⚡1 çay kaşığı tuz

⚡1/2 çay kaşığı karbonat (Birkaç damla sirke ile köpürtülmüş)

⚡1 şişe maden suyu (200 ml) + 1 çay bardağı su (100 g) Maden suyu yerine bitkisel süt, ya da su koyabilirsiniz.

⚡Üstünü süslemek için susam ve çörek otu

⚡Yumurta koymak isterseniz 1 yumurtanın beyazı (sarısı üzerine sürülecek, ben koymadım)

Yapılışı:

🥖Geniş bir kaba tüm kuru malzemeyi koyup kuru halde iyice karıştırdım.

🥖Zeytinyağı, tuz ve karbonat, maden suyu ve suyun önce yarısına, gerektikçe tamamını ekledim. 

Kuru malzemeler karıştırılıyor

🥖Önce spatulayla karıştırdım, sonra elimle iyice yoğurdum. 

🥖Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt koyup, un serpiştirdim.

🥖Elimi ıslatarak hamurumu buraya alıp, yuvarlak pide şekli verdim.

🥖Sonra parmak uçlarımla önce kenarından 2 cm bırakarak bastırdım, sonra aynı işlemi orta kısımda kareler oluşacak şekilde yaptım. 

🥖En üste susam + çörek otu serpiştirdim. Eğer yumurta kullandıysanız, üzerine yumurta sarısı sürüp, sonra serpiştirebilirsiniz. 

🥖 Önceden ısıtılmış 160 derece turbo fırında 30 dakika pişirdim. Fırından fırına değişebileceği için, gözünüz üzerinde olsun. İnce olduğu için ekmeğe kıyasla çok hızlı pişiyor. Fırından çıkardıktan sonra telin üzerinde soğumasını bekledim. Yarım saat sonra ılıkken tadına baktım, aşırı lezzetli, pirinç unu çok yakışmış.

🥖Kenarları yumuşacık, bandırmalık. Ben bayıldım bu pideye. 😋

Mutlu, huzurlu bir ramazan geçirmemizi dilerim, pideyi deneyeceklere afiyet olsun şimdiden ♥

Siyah İnci 🖤

Siyah unlarla yaptığım bu ekmeğin adını “Siyah İnci” koyduk, fikir sizlerden geldi. Siyah pirincin tadı öyle güzel ki, ekmeği de nefis oldu 😋. Farklı unlarla yapabilirsiniz, ancak su eklerken dikkat etmek gerekiyor, bir de karabuğday unu mutlaka olsun un karışımınızın içinde.

Kıvamının videosunu görmeniz için, bu yazının en alt kısmına IG hesabımda bulunan sabit hikaye linkini ekledim. 

Malzemeler:

🍞1 kap karabuğday unu (110 g)

🍞1 kap siyah nohut unu (110 g) 

🍞1 kap siyah pirinç unu (110 g) 

Siyah pirinç unu

🍞2 yemek kaşığı karnıyarıkotu (30 g)

🍞2 yemek kaşığı chia tohumu (25 g) 

🍞3 yemek kaşığı tapyoka nişastası (Koymasanız da olur ama glütensiz unlara kattığımız bu özel malzemeler, ekmeğimizin lezzet ve dokusunu güzelleştiriyor)

🍞1/4 kap zeytinyağı (35 g)

Zeytinyağı eklerken

🍞1 çay kaşığı tuz

🍞1 çay kaşığı karbonat (1 yemek kaşığı sirke ile köpürtülmüş)

🍞2 + 2/3 kap su (510 g)

Yapılışı:

🥖Geniş bir kaba tüm kuru malzemeyi koyup, el çırpıcısı yardımıyla kuru halde iyice karıştırdım.

Kuru malzemeler karıştırılıyor

🥖Yağ, tuz ve karbonatı ekledim. 

🥖Suyun 2,5 kapını ekleyip, spatula ile harmanlamaya başladım. Sonra elimle iyice yoğurdum ve gerektikçe su ekledim. (Kullandığınız una göre, hepsini kullanmaya gerek kalmayabilir) 

🥖Önceden altını unladığım yapışmaz kalıbıma koydum ve elimle bastırarak kalıba yerleşmesini sağladım. 

Fırına girmeye hazır 🙂

🥖Eğer kalıp kullanmadan yapacaksanız, ki bu da olur, bu aşamada hamuru bekletmeden hemen tepsi üzerinde şekil verip fırına koymalısınız, aksi halde glütensiz un olduğu için, hamur yayılıyor. Üstünü dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben kabak çekirdeği kullandım.

🥖Önceden ısıtılmış 160 derece turbo fırında 70 dakika pişirdim. Fırından fırına farklılık gösterdiği için, mutlaka kürdanla kontrol edip, sonra fırından çıkartırsınız. Çoook ama çok güzel kabardı, içindeki gözenekler kocaman oldu 😊. Fırından çıkardıktan sonra soğuması için telin üzerine koydum. 

🥖Dilimlenmesi için en güzeli ertesi günü beklemek. Ama 4-5 saat sonra da kesebilirsiniz.

Dilimlenmiş siyah inci

🥖Yumuşak, bandırmalık ve çok lezzetli bir ekmek oldu, siyah pirincin lezzetini yemeklerde çok seviyorum, ekmeğe mis gibi kokusu sindi. Yapılışını görmek isterseniz, IG hesabımda, sabit hikayemde “Siyah İnci” olarak bulabilirsiniz, en alta da linkini koydum.

🥖 Buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 3 ay saklayabilirsiniz 😋. Deneyeceklere afiyet olsun şimdiden 🍞♥

Tarifin yapılış videosunu izlemek için buraya tıklayabilirsiniz 😊

Karnabahar Pilavı

Selamlar ❄️ 

Karlı günlerin sonuna geldik sanırım, sırada bir Mart ayı kaldı 😊.

Bir bütün karnabaharım vardı, çok şükür bugün bitiriyorum 😊. Sırayla vegan karnabahar köftesi, susamlı karnabahar ve şimdi en son pilav yapıyorum. Suçluluk hissettirmeyen, süper lezzetli bir pilav bu. Daha önce birçok versiyonunu paylaşmıştım, bu sade hali ve malzemeler tek kişilik. Yapılışı daha önce yaptığım besleyici Kitchari Pilavi na çok benziyor 😉.

İşte malzemeler;

🌿 2 yemek kaşığı zeytinyağı 

🌿 ¼  adet kuru soğan (küp küp doğranmış)

🌿 1 adet yeşil biber

🌿 2-3 yemek kaşığı rendelenmiş havuç 

🌿 1 su bardağı rondodan geçirilmiş ya da rendelenmiş karnabahar çiçeği

Robottan geçirilmiş karnabahar çiçekleri

🌿 ¼ çay kaşığı zerdeçal tozu

🌿 ¼ çay kaşığı zencefil tozu

🌿 ¼ çay kaşığı karabiber

🌿 ¼ çay kaşığı kimyon

🌿 ¼ çay kaşığı tuz

Küçük bir tencereye zeytinyağını koyup, önce soğanı terlettim. Ardından sırayla biber ve havucu ekledim.

En son karnabaharımı ekleyip, kapağı açık şekilde, ara ara karıştırararak soteledim.

10-15 dakikada pişiyor zaten. Altını kapatmadan önce tuz ve baharatları ilave edip, şöyle bir harmanladım ve hepsi bu kadar. Hiç su eklemedim. 

Vegan, Glutensiz Lahana Böreği

Geçen kış IG da yayınladığımda çok beğenilmişti, ufak değişiklikler yaptım ve burada da bulunmasını istedim bu güzel lahana yemeğinin 😊. Ben yumurta ve yoğurt koymadan yaptım, dilerseniz koyabilirsiniz. Allerjik bünyelerden çok istek geliyor süt ürünsüz ve yumurtasız tarif istekleri, o nedenle her iki versiyonunu paylaşıyorum 😊.

Malzemeler:

  • Orta büyüklükte bir lahananın ¼ ü 
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 2 dal taze soğan ve 1 dal taze sarımsak (varsa)
  • 2 yemek kaşığı keten tohumu ya da chia (6 yemek kaşığı su ile jelleştirilmiş) 
  • 1 + ¼  sb badem sütü

Vegan olmayacaksa son 2 madde yerine 2 yumurta ve 1 sb yoğurt

  • 4 yemek kaşığı (80 g) nohut unu (Dilediğiniz unu koyabilirsiniz, sıvıyı ayarlarsınız ona göre)
  • 2 yemek kaşığı besin mayası (vegan olmayacaksa peynir rendesi)
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı (yarısı lahanayı sotelemek, dişer yarısı içine koymak için)
  • Baharatlar (zencefil, zerdeçal, karabiber ve kimyon)
  • Tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Önce kuru soğan, lahana ve kırmızı biberi ince doğrayıp, zeytinyağında soteledim. Sotelerken suyunu bırakması için kapağını kapatmadım ve iyice karamelize olmalarını bekledim.
  • Ocaktan indirmeden önce baharatları ve tuzu ekledim.
  • Lahana pişerken, büyükçe bir kapta keten tohumunu jelleştirip, zeytinyağı, badem sütü ve en son unu  ilave ettim, iyice karıştırdım.
  • Bu karışımın üzerine besin mayası (vegan olmayacaksa peynir), ince doğradığım taze soğan ve taze sarımsağı ekledim (evde ne varsa, maydanoz, dereotu da vs koyabilirsiniz)
  • Sonra üstüne sotelenmiş lahanayı koyup karıştırdım ve yağlı kağıtla kapladığım fırın tepsisine döktüm.
  • Üzerine susam ve çörekotu serpiştirebilirsiniz, ben unuttum 😊.

Önceden ısıttığım 170 derece fırında 30 dakika pişirdim. Öyle güzel kokuyor ki, lütfen üşenmeyin ve yapın, nasıl lezzetli olduğunu anlatamam 😊

Güzel bir Pazar dilerim herkese 💚

Glutensiz, Süt Ürünsüz Armutlu Kek

Selamlar 😊

Armutlu Kek mi desem, yoksa Kekli Armut mu bilemedim 😊 Öyle bir kek ki, yanlış yapma ya da tutturmama şansınız yok, çünkü içi meyve dolu 🍐 Zaten bu yüzden kış aylarını çok seviyorum, birçok değişik meyve ile çok değişik tatları yakalamak mümkün. Armuda fındık tadı çok yakıştığı için, fındık unu yanında iri doğranmış fındık parçaları da ekledim 👌🏼

🍐GLUTENSIZ, SÜT ÜRÜNSÜZ ARMUTLU KEK 🍐

Malzemeler:

🍐4 yemek kaşığı (80 g) karabuğday unu

🍐3 yemek kaşığı (50 g) fındık unu

🍐1 yemek kaşığı /20 g) tapyoka nişastası

🍐1 su bardağı iri çekilmiş fındık (yarısı içine, kalanı üzeri için)

🍐1 çimdik tuz

🍐3 yumurta 

🍐3 yemek kaşığı hurma püresi (Armutların tadına ve kendi damak zevkinize göre miktarını ayarlayabilirsiniz. 

🍐1 çay bardağı badem sütü

🍐1 çay bardağı tahin 

🍐1 çay kaşığı karbonat (sirkeyle köpürtülmüş)

🍐Muskat rendesi

Yapılışı:

Önce unlar, nişasta ve tuzu el çırpıcısıyla iyice karıştırdım ve bir kenara koydum.

Sonra büyük bir kapta çırpılmış yumurtalara  tüm ıslak malzemeyi ekledim ve el blender ı ile iyice çırptım. Üzerine kuru malzeme karışımımı koyup karıştırmaya devam ettim. Kıvam krep hamuru gibi akışkan oluyor, IG hikayemde videosunu görebilirsiniz

Harcımı hazırladıktan sonra armutlarımı ince ince doğrayıp (ben üşenip robotta doğradım) harcın üzerine döktüm ve harmanladım.

En son fındığın yarısını harca ekleyip karıştırdım. 23 cm çapındaki kelepçeli kalıbıma koyup, üzerine kalan fındıkları yaydım.

Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 45 dakika pişirdim. Üstünün kızarmasını istediğim için, 45 dk sonra fırını 170 dereceye alıp, 15 dk daha pişirdim. Fırından çıkınca üzerine muskat rendeledim.

Nasıl güzel koktu anlatamamam, soğumasını zor bekledim ve o ılık haliyle tümünü yiyebilirdim 😋. İçi meyve dolu ve armut pişince nefis oluyor 😋.

Yaparsanız seveceğinize çok eminim, haber verin mutlaka 😊

Herkese harika bir akşam dilerim ❤

Kayısılı Vegan Kek

Günaydın  ☀️

Yoksa siz hala yumurta ve sut ürünleri kullanarak mı kek yapıyorsunuz?😊  

Dün bu keki bugün @tazemutfak ta buluşmamıza götürmek için yaptm, bugün aynısından (incirlisini) tekrar yapacağım, çünkü bitti 😊 İnanın içine hayvansal ürün, özellikle yumurta koymayınca öyle hafif oluyor ki, artık bütün keklerimi böyle yapıyorum. Vegan beslenmeniz ya da allerjiniz olmasa da bir kez böyle denemenizi ısrarla tavisiye ederim 😊.

Malzemeler:

⚡1 su bardağı kayısı püresi (Gün kurusu kayısı ve dut ununu eşit miktarlarda kullanarak yaptım. Çok az sıcak suda bekletip blenderdan geçirdim. Bunun yerine hurma püresi ya da 1 çay bardağı elma suyu konsantresi koyabilirsiniz)

⚡1 yemek kaşığı keten tohumu @dongukooperatifi (15 g) ve  4 yk su, 

⚡4 yemek kaşığı karabuğday unu (90 g)

⚡4 yemek kaşığı badem unu (90 g) Çiğ bademi kendim robotta çektim

⚡1 çay bardağı tahin (100 g)

⚡1 yemek kaşığıkakao

⚡1 tatlı kaşığı karbonat (sirkeyle köpürtülmüş)

⚡2 adet kayısı (ince dilmlenmiş)

⚡1 şişe maden suyu (200 ml) 

⚡1 avuç kayısı çekirdeği 

Yapılışı:

Önce kalıbın altına kayısı dilimlerini ve kayısı çekirdeklerini yerleştirdim, üstüne de koyabilirsiniz.

Diğer tarafta, büyükçe bir kaseye keten tohumunu ve suyu koyup jelleştirdim.

Üzerine tüm malzemeleri sırayla ekleyip iyice karıştırdım. Bu sırada kıvamı koyu geldi, extra 3 yk su daha ilave ettim.

Muffın kaplarımdan kalmamıştı, harcımı 6’lı silikon kalıba, artanını da küçük bir dikdörtgen kalıba döktüm. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika pişirdim. Tadı ve dokusu şahane 😋, Eve mis gibi kakao ve kayısı kokusu yayıldı 🧡

Harika bir gün dilerim herkese, ben şimdi bu kekin incirlisini yapıp, çok tatlı insanlarla harika bir gün geçireceğim.

Kekin yapılış videosuna ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz 😊