Sadece mor lahana ve kaya tuzu kullanarak yaptığım lakto-fermente turşuma çok ilgi oldu 😊. IG da çok kişi hikayeyi kaçırmış, sabitlememi istedi. O halde tüm detaylarıyla yazayım, herkes gönül rahatlığıyla yapsın dedim 😊.

Lakto-fermente mor lahana turşusu, sindirim enzimleri, probiyotik bakteriler ve lahananın bildiğimiz tüm faydalarının kat kat fazlasıyla dolu, tam bir bağırsak dostudur. Mide asidini uyarma konusunda çok başarılı olduğu için, etlerle birlikte yenildiğinde sindirimi çok kolaylaştırır.
Nasıl yapıldığına geçmeden önce, en çok sorulan soruyu cevaplayayım: Sirke asla kullanmıyoruz. Çünkü evde yapılmış, doğal sirke bile olsa, sebzeler çıtır çıtır kalır ama laktobasiller için uygun ortam oluşmaz. Sirkedeki asetik asit probiyotikler de dahil, ortamdaki tüm bakterileri yok eder ve turşumuz probiyotik olma özelliğini yitirir. Sebzelerin probiyotik özelliğini arttırmanın yolu, onların kendi laktobasillerinin gelişmesi için doğal ortamı hazırlamaktır. Sonuç olarak oluşan turşumuz yine ekşi bir turşu ama bu ekşiliği sirkedeki asetik asit ile değil, laktik asit sağlıyor.
Bu önemli bilgiden sonra, gelelim yapılışına:
🌺Orta büyüklükteki bir mor lahanayı ince ince doğradım. Beyaz lahanadan da yapabilirsiniz. Ben içine 2 tane siyah havuç ve kokusunu çok yakıştırdığım için dereotu da koydum.
🌺Doğradığım mor lahanaya 1 yemek kaşığı kaya tuzu serpip, iyice, kendi suyu çıkıncaya kadar ovdum. Tuz önemli, fermentasyonu yapacak olan bakteriler, ilk aşamalarında patojenleri öldürmeye yetecek kadar laktik asit üretene kadar, bozulmaya neden olan mikroorganizmaları etkisiz hale getiriyor.
🌺Ovma işlemi sırasında lahana yeterince sulu değilse ve suyu çıkmazsa, bir miktar su ekleyebilirsiniz. Benim lahanam çok suluydu, eklemedim.
🌺Kavanozun en altına dereotu (muhteşem bir lezzet katıyor), üzerine lahana ve havuçları iyice bastırarak yerleştirdim. Çok iyi bastırmak işin püf noktası, lahana kendi suyu içinde kalmalı. Aksi takdirde küflenebilir. Dilerseniz iyice bastırdıktan sonra üstüne kavanozun çapından daha küçük bir tabak yerleştirerek ağırlık yapabilirsiniz.
🌺Lahanalar fermentasyon sürecinde şişeceğinden, kavanozun üstünde 2-3 cm boşluk bıraktıktan sonra kapağını kapatıp, bir havluyla sardım ve oda ısısında 5-7 gün bekleteceğim. Serin bir yer ise daha uzun bekletmek gerekir.

Herkese güzel bir pazartesi akşamı dilerim 🌺
Çok teşekkürler
Ne kadar sürede tüketmek gerekir?
BeğenBeğen
Fermente olduktan sonra artık bozulmaz. Buzdolabında, hava almayan bir kapta 2 yıl saklayabilirsiniz.
BeğenBeğen
cok tesekkurler. fermante olmadiysa zaten kuflenir degil mi, anlamanin baska yolu var mi acaba?
BeğenBeğen
Turşu bozulmuyor ama 6 ayda tüketmenizi öneririm
BeğenBeğen