Sade yağ, saf süt yağıdır. Anadolu’da “sarı yağ” ya da “sada yağ” da deniliyor. Neden sade yağ denildiğine gelince, arı/saf/katışıksız yağ, sadece yağ, yalnız/yalnızca yağ demek istenilmiş olacağını düşünüyorum 😊. Tereyağının, içinde doğal olarak bulunan süt proteini kazein ve süt şekeri laktozdan arındırılmış halidir.

Yapılışı:
Tereyağını tencereye aldım ve en kısık, mum alevi kadar ateşte ısıtmaya başladım.

Asla kaynar duruma getirmedim, hatta benmari usülü daha iyi oluyor. Tüm yağ eriyince, üzerindeki köpükleri kevgirle aldım.


Tüm köpükler bitince, bir tülbent yardımıyla kavanoza süzdüm.

Süzerken tencerenin dibindeki tortunun kavanoza gelmemesine dikkat ettim, sadece şeffaf kısım gelmeli. Yaklaşık %30 kayıp oluyor.

Bir kavanozu doldurduktan sonra, kalanı küçük bir kavanoza alıp, kekik, sarımsak, karabiber ve kaya tuzu ekledim. Ekmeğime sürmeyi düşünüyorum 😋.

Sade Yağın Faydaları:
- Orta zincirli yağ asitleri açısından zengin olduğundan, karaciğerde doğrudan absorbe edilir ve enerjiye dönüşür. Bu yüzden sporcuların tercihidir.
- En yüksek kaliteli ve en sağlıklı doymuş yağ kaynağıdır. Doymuş yağ, sağlıklı bir beyin için çok gereklidir. Doğadaki diğer bir doymuş yağ kaynağı ise anne sütüdür.
- İçerdiği muazzam miktardaki butirik asit sebebiyle her türlü sindirim sistemi problemi sorunuyla mücadelede kullanılabilir. Butirik asit, sağlıklı bir sindirim sistemini korumak için çok önemli bir maddedir. Vücudumuza sağladığı enerji ile, aldığımız besinlerin faydalı hale getirilmesini sağlar. Bağırsak duvarlarını daha güçlü ve dayanıklı hale getirmek ve sindirimi güçlendirmek için çok güçlü bir besindir.
- Vücutta kanser ve inflamasyonla savaşır.
- Sindirime yardımcıdır.
- Yüksek yanma ısısına sahiptir, 250 dereceye kadar ısıtılabiliyor. Bu da demektir ki, her türlü kızartma veya kavurma işleminde rahatlıkla kullanabiliriz.
- Raf ömrü yoktur, hiç bozulmaz.
- Süt proteini kazein ve süt şekeri laktozdan arındırılmış olduğu için, bu maddelere hassasiyeti olanlar rahatlıkla tüketebilirler.
- Vitamin A, E ve K2 zenginidir.